Keresés
  • Rudolf Kővári

Tanfolyam - hova érdemes menni?

Ezt a kérdést kaptam ma üzenetben, mellé egy linkkel, a kiválasztott "fotós" oldallal. Még mielőtt ránéztem volna az oldalra, válaszoltam: oda, ahol tudjuk ki az oktató, és az illető (el)ismert fotós. Aztán megnéztem az oldalt, és elképedtem. Több, mint 7000 "követő" a facebookon. Az oldal tele tanfolyamot hirdető reklámmal, szavazással arról, hogy melyik kép a jobb... és az összes fotó, ami ott volt: lopott. Vagyis ez az oldal konkrétan megtéveszti a "vásárlót". Bár nem írták oda egyik képhez sem, hogy ők készítették, de azt sem tüntették fel, hogy honnan van. Így aki idetéved joggal gondolja, hogy ezt bizony az oktató készítette, és lehet ámulatba esni, hogy milyen jó. Nyilván ezen felbuzdulva már jelentkezik is, és fizeti be a tandíjat. Azt ígérik, hogy néhány óra alatt megtanítanak, és olyan képeket fogsz készíteni, hogy mindenki ámulni fog körülötted.

Figyeljetek oda, hogy kinek fizettek ki sok-sok pénzt. Véleményem szerint kétféle tanfolyamra érdemes elmenni - s azért kettő, mert itt nem számolom a hagyományos iskolai képzést: "normál" képzés, ami több év, neves oktatókkal, vagy workshop, ahol egy adott témát veséz ki az adott fotós kolléga - általában egy alkalommal. Nyilván ezen workshopokat is fontos megnézni, hogy ki tartja, és valóban értéket képvisel-e. Aki azt állítja, hogy gyere hozzám sok-sok pénzért, és profi leszel... nos minimum kételkedjetek. Ez is egy szakma. Hiába veszek egy kőműveskanalat, nem írom ki a facebookra másnap, hogy házépítést vállalok.Ilyenkor nálam az első az szokott lenni, hogy megnézem a képeit, mint ahogy a fenti példánál is tettem. Már ránézésre gyanítottam, hogy nem az illető műve. Ahogy végiggörgettem az oldalon, látszott, hogy ott többféle stílus, látásmód keveredik. Persze ekkor még lehetett volna az az eset, hogy több oktató van. Megjegyzem, sehol nem láttam nevet. Vagyis a "cégnév" mögé bújtak, nem derült ki kik is ők. Ez is gyanús jel. Aztán ekkor jön a képkeresés. Nekem eleve fel van telepítve 2-3 féle "fordított" kereső program, ami abban segít, hogy az adott képet keresi meg a neten, és így vissza lehet követni, hogy ki a tulajdonosa. Amint ezt megtettem, egyből kiderült, hogy itt bizony csalásról van szó. Nos ide nem érdemes menni.

De akkor hova? Mint említettem: tanfolyam. Vagy ha nem akartok végzettséget, és csak az alapokra vágytok, akkor érdemes megkeresni egy-egy fotóst, akinek tetszenek a munkái, és nála érdeklődni. Ha ő nem is vállal ilyet, elképzelhető, hogy ajánlani viszont tud.

A mai eset kapcsán amúgy bevillant a néhány évvel ezelőtti eset, amikor egy nagyon (értsd: buszokon, plakátokon, stb.) hirdetett székesfehérvári fotós weboldalára tévedtem csak úgy kíváncsiságból, és ott sem találtam általa készített képet. Így vállal esküvőket, rendezvényfotózásokat, stb. Véleményem szerint más szakmákban sem szép dolog nem saját "termékkel" hirdetni magunkat, de ez a fotósoknál jelentősen igaz. A megrendelő jogosan várja el azt a színvonalat, amit a weboldalon lát... és hát ha nincs meg hozzá a tudás/technika, akkor utána jön a reklamáció.

22 megtekintés

Kovari Studio | Photographer | Minden jog fenntartva! | kővári stúdió | © 2010-2020